پرینت

رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ای

نوشته شده توسط حامد صفائی آتشگاه در . ارسال شده در آراء وحدت رویه جزایی

 هیأت عمومی دیوان عالی کشور با صدور رأی وحدت رویه‌ای اعلام کرد که در جرم کلاهبرداری رایانه ای، هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزه‌های قضایی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاح‌کننده حساب زیان‌دیده از بزه در حوزه آن قرار دارد، صالح به رسیدگی است.

 

شماره۱/۷۸۲۷/۱۵۲/۱۱۰                                                               ۱۸/۲/۱۳۹۲

 

مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور

 

گزارش وحدت رویه ردیف ۹۱/۲۱ هیأت عمومی دیوان عالی کشور با مقدمه مربوط و رأی آن به شرح ذیل تنظیم و جهت چاپ و نشر ایفاد می‌گردد.

 

معاون قضائی دیوان عالی کشور ـ ابراهیم ابراهیمی

 

 

 

الف: مقدمه

 

جلسه هیأت عمومی دیوان عالی کشور درمورد پرونده وحدت رویه ردیف ۹۱/۲۱ رأس ساعت ۹ روز سه‌شنبه مورخ ۱/۱۲/۱۳۹۱ به ریاست حضرت آیت‌الله احمد محسنی گرکانی رئیس دیوان عالی کشور و حضور حجة ‌الاسلام والمسلمین جناب آقای محسنی اژیه دادستان کل کشور و شرکت رؤساء ، مستشاران و اعضاء معاون کلیه شعب دیوان عالی کشور، در سالن هیأت عمومی تشکیل و پس از تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید و قرائت گزارش پرونده و طرح و بررسی نظریات مختلف اعضای شرکت‌کننده درخصوص مورد و استماع نظریه دادستان کل کشور که به ترتیب ذیل منعکس می‌گردد، به صدور رأی وحدت رویه قضائی شماره ۷۲۹ ـ ۱/۱۲/۱۳۹۱ منتهی گردید.

 

 

 

ب: گزارش پرونده

 

احتراماً به عرض می‌رساند: براساس گزارش رسیده، برای رسیدگی به بزه کلاهبرداری الکترونیکی در مواردی که مبدأ انتقال وجه و مقصد آن در حوزه‌های قضایی مختلف بوده بین دادسراهای شهرستان‌های مربوطه اختلاف در صلاحیت حاصل‌شده و شعب دیوان عالی کشور در مقام حل اختلاف و تعیین دادسرای صالح با استنباط از ماده ۵۴ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری آراء متهافت صادر کرده‌اند که خلاصه جریان آن ذیلاً بیان می‌گردد:

 

۱ـ شعبه یازدهم دیوان عالی کشور درموردی که بین دادسرای عمومی و انقلاب اصفهان «محل اقامت شاکی/مبدأ انتقال وجه» و دادسرای عمومی کرج «مقصد انتقال وجه» اختلاف در صلاحیت ایجاد گردیده، به موجب دادنامه شماره ۰۰۹۹۰ ـ ۱۰/۱۰/۱۳۹۱ با این استدلال که «محل کار و اقامت شاکی، محل برقرارشدن تماس تلفنی و فریب خوردن شاکی و همچنین محل انجام عملیات بانکی و انتقال وجه از حساب شاکی به حساب مورد نظر متهم، اصفهان بوده است...» صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب اصفهان را تأیید کرده است. شعبه سی و دوم دیوان عالی کشور نیز در این موارد عقیده به صلاحیت دادسرای مبدأ جرم داشته و با این استدلال که «جرم مورد ادعا به محض برداشت وجه از حساب شاکی در مبدأ تحقق یافته و حساب مقصد که وجه مذکور به آن واریز شده در صلاحیت تأثیری نخواهد گذاشت» صلاحیت آن دادسرا را مورد تأیید قرار داده است.

 

۲ـ شعبه هفدهم دیوان عالی کشور برعکس عقیده شعب یازدهم و سی و دوم اعتقاد به صلاحیت دادسرای مقصد انتقال وجه داشته و در مورد مشابه که بین دادسراهای عمومی و انقلاب اسفراین «مبدأ انتقال وجه» و تهران «مقصد انتقال وجه» اختلاف در صلاحیت حاصل‌شده طبق دادنامه شماره ۰۰۶۴۳ ـ ۳/۱۱/۱۳۹۱ به این استدلال که «مقدمات ارتکاب بزه عنوان شده و از جمله طراحی نقشه و عملیات اجرایی در حوزه قضایی تهران تدارک شـده و نتیجه اقدامـات مـزبور نیز کـه بردن مال غیـر به نحو متقـلبانه بـوده است در همین حوزه بدست آمده و امکان برداشت و تحصیل وجوه فراهم گردیده است...» با اعلام صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب تهران، حل اختلاف نمـوده است. همچنیـن شعبه ششم دیوان عالی کشور در این موارد به همین نحو حل اختلاف کرده است.

 

با توجه به مراتب فوق در اجرای ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیـفری تقاضای طرح موضوع را در هیأت عمومی دیوان عالی کشور به منظور ایجاد وحدت رویه قضائی دارد.

 

معاون قضائی دیوان عالی کشور ـ حسینعلی نیّری

 

 

 

ج: نظریه دادستان کل کشور

 

تأیید رأی شعبه هفدهم دیوان عالی کشور

 

د: رأی وحدت رویه شماره ۷۲۹ ـ ۱/۱۲/۱۳۹۱ هیأت عمومی دیوان عالی کشور

 

نظر به اینکه در صلاحیت محلی، اصل صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم است و این اصل در قانون جرایم رایانه‌ای نیز ـ مستفاد از ماده ۲۹ ـ مورد تأکید قانون‌گذار قرار گرفته، بنابراین در جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزه‌های قضائی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاح‌کننده حساب زیان‌دیده از بزه که پول به طور متقلبانه از آن برداشت شده در حوزه آن قرار دارد صالح به رسیدگی است. بنا به مراتب آراء شعب یازدهم و سی و دوم دیوان عالی کشور که براساس این نظر صادرشده به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص و تأیید می‌گردد. این رأی طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه‌ها لازم‌الاتباع است.

 

 

نوشتن دیدگاه

لطفاً نظر خود را در این کادر وارد کنید

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

دیدگاه‌ها   

ناشناس
0 #16 پاسخ: رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ایناشناس 1393-08-29 08:10
سلام. در مورد این رأی به نظر میاد میان در نگاه اول رأی دیوان و آرای شعب 11و32 همخوانی وجود نداره. به این دلیل که آرای شعب بیان داشته مبدآ انتقال وجه صالح به رسیدگی هست ودیوان در نظر خودش گفته دادگاه محل بانک افتتاح کننده حساب. به همین دلیل به نظر در فرض این پرونده محل افتتاح حساب و انتقال وجه یکی بوده. حالا اگر محل افتتاح حساب و انتقال وجه فرق کنه باز محل افتتاح حساب صالح به رسیدیگه
نقل قول کردن
نازنین
+1 #15 RE: رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه اینازنین 1392-10-20 20:33
سلام خسته نیاشید ممنون که وقت میذارید و جواب میدید
من 2 3 ماه پیش واسه مشاوره و دونستن منابع جزا رفتم داد افرین و برای درس حقوق جزای عمومی خانوم ابوذری فرمودن که به جای کتاب اقای اردبیلی کتاب حقوق جزای اقای ساولانی رو بخونید که نشر همون داد افرین بود . گفتن این کتاب تمام نظرات اقای اردبیلی و اخوندی و اشوری هستش و خیلی مفیده.
منم کتابو تهیه کردمو تا الان که سه بار مطالعه کردم به نظر کتاب خوبی میاد ولی متاسفانه مثال نداره.
الان که دیدم اینجا همه گفتن باید کتاب اقای اردبیلی رو بخونید اعتماد به نفسم اومده پایین و فکر میکنم اشتباه کردم :-| میخواستم بپرسم واقعا اشتباه کردم و باید از اول کتاب اقای ازدبیلی رو بخونم ؟؟؟؟؟؟
--------------------
سلام. نگران نباشید. کتاب دکتر اردبیلی هنوز به روز نشده. لذا منبع درستی مطالعه کردید. البته سوالات، احتمالا قانون محور خواهند بود.
نقل قول کردن
لیلا
+1 #14 رتبه ارشدلیلا 1392-10-09 08:46
با سلام وخسته نباشید ببخشید رتبه کارشناسی ارشد چه جوری تخمین میزنن تا رتبه به دست بیاد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ ممنون میشم جواب بدید با تشکر
-------------------------
سلام. با مقایشه جامعه اماری سال های قبل. مثلا قبلا اینطور بود که با میانگین 65 درصد در رشته حقوق کیفری و جرمشناسی، امکان قبولی در روزانه بود. الان هم احتمالا در همین حدود است.
نقل قول کردن
احسان
+1 #13 RE: رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ایاحسان 1392-10-08 15:04
با سلام.از جناب آقای رضوانی کمال تشکر دارم.انسان نباید مغرور باشه و از هر شخصی که تو زمینه خاصی تبحر دارد استفاده کند.شخصا از جناب آقای رضوانی کمال تشکر دارم.دوستان دیگه هم اگه هنری جهت عرضه دارند ، بیان نمایند تا استفاده کنیم.با تشکر.التماس دعا
نقل قول کردن
sadegh
+1 #12 ( * * )sadegh 1392-10-08 08:33
سلام
آقای رضوانی اصلآ استاد من
من حرف بدی نزدم و منظورم این نبود که ایشون نباید نظر بده ( گاهی حتی اساتید در بعضی مسائل اختلاف نظر دارند ) اصلآ حقوق همینطور هست
ایشون مقدمه حرفش طوری هست که به این کلمه ختم میشه ( من ) ( فقط من )
میشد اینطور باشه که دوستان من تو این زمینه اطلاعاتی دارم وبدم نمیاد ازنظرات شما هم بهره ببرم و به تبادل اطلاعاتی برسیم
شاید منتقد اول بخاطر همین به ایشون تاخته.
به هر حال همه اساتید من هستید و به همتون احترام میگذارم و حتمآ از اطلاعات شما استفاده خواهم کرد.
( آقای رضوانی خواهشآ به دل نگیرید و ناراحت نشوید==>>> به قطار ایستاده کسی سنگ نمیزند )
موفق باشید
تشکر.
نقل قول کردن
محمد رضواني
0 #11 RE: رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ایمحمد رضواني 1392-10-08 05:48
سلام به دوست عزيز اقا احسان و ساير دوستان خوبم،باعث افتخار بنده است كه بتونم كمك كوچكي در راه رسيدن موفقيتشان كنم،كتابى كه در زمان باقيمانده به نظرم كتاب اقاي هينز كه دو نفر ترجمه كردند اقاي علي سليمي و ميرروح الله صديق كه به نظر بنده كتاب اقاي صديق از نظر ترجمه روان تر و بهتر است، كتاب ديگري كه از نظر حجمي كم و مناسب است كتاب جرمشناسي اسماعيل رحيمي نژاد، خواندن اين دو كتاب كفايت ميكند، اميدوارم كه توانسته باشم به شما كمكي كرده باشم، با تشكر فراوان
نقل قول کردن
sadegh
0 #10 ( * )sadegh 1392-10-07 15:41
سلام
جناب آقای رضوانی دکترا دارند یا فقط با صرف چند کتاب مطالعه کردن قراره این لطف رو به کاربران عزیز بکنن
اگر به خوندن باشه همه صاحب نظر هستند... چون بقیه کاربران بیسواد نیستند و خوندن رو مطلقه نکردن وهر کسی اطلاعاتی داره
مهم اینه اطلاعات چقدر باشه .... ایشون چندتا کتاب ازشون منتشر شده؟؟؟ میشه معرفی کنید؟
آیا مثلآ صرف اینکه کسی کتاب لمعه رو 10بار بخونه دلیلی بر اجتهادش هست؟؟
یک اطلاعاتی از ایشون_(جناب آقای رضوانی) هم بدین تا بدونیم چقدر ایشون میتونه منبع باشه مثلآ تا دلتون بخواد کتاب جزای اختصاصی هست ولی اولویت نظرات معمولآ با آقای میرمحمد صادقی است حتی گاهی نظرشون بر نظریات... اولویت داره.
تشکر
-----------------------------
سلام. دوست عزیز؛ حالا شخصی پیدا شده و قصد دارد در حد خود، اطلاعاتی به اشتراک بگذارد، چرا باید مقابله کنیم؟ آیا یک دانشجوی دوره کارشناسی نمی تواند به دیگران اطلاعاتی ارائه دهد؟
ینده شخصاً چندین بار شاهد بوده ام که در کلاس استاد حقوق کیفری، بحث علمی شده و دانشجویی، طوری پاسخ داده که استاد را متعجب ساخته.
از سایر دوستان خواهش می کنم این بحث بی فایده را ادامه ندهند.
نقل قول کردن
احسان
0 #9 سوال جرم شناسیاحسان 1392-10-06 17:03
با عرض سلام خدمت مدیریت محترم سایت و کاربران گرامی. ازدوستمون آقای رضوانی تقاضا دارم با این مدت کم باقی مانده تا آزمون دکتری ، درس جرم شناسی رو از نظر تقسیم سوالات از منظر چامعه شناسی جنایی ، نظریه های جرم شناسی و بررسی نموده وچند منبع که بشه تواین مدت کم استفاده کرد ، معرفی نمایند.عزت زیاد
نقل قول کردن
محمد رضواني
0 #8 RE: رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ایمحمد رضواني 1392-10-06 08:08
با سلام و درود فراوان،در ابتدا از شما دوست عزيز عذر خواهي ميكنم، اما هدف من فقط كمك كردن به دوستان بود، لازم نبود از جمله من، سو استفاده كرد و اگر شما به نيمه پر ليوان نگاه ميكرديد متوجه ميشديد من فقط هدفم كمك كردن بود، من نگفتم جرمشناسم، اما به قول شما چهارتا كتابي كه خوندم، با همون چهارتا كتاب خونده در نظر داشتم كه ميتونم به دوستان خودم كمك كنم،من شما را مجبور نكردم كه حتما از من ياد بگيريد، من كه خودم نسبت به درياي مباحث جرمشناسي چيزي بلد نيستم، در ثاني لازم نبود اين گونه اساتيد رو مقايسه كنيد، همه اساتيد براي همه ما گرامي اند، مع الذلك بايد خاطر نشان كنم كه شما اساتيدي كه نام برديد و معتقديد كه جرمشناس فقط اساتيد عزيز حاجي ده ابادي و حسيني رو و خيلي به اين دو اساتيد علاقه منديد پس بهتر است به در سشان جرمشناسي هم احترام قايل شويد و تلاشهايي كه براي اين درس كشيده اند هم براتون محترم باشند و بدين گونه به سمت يافته هاي جرمشناسي صحبت نكنيد، من هم فردي هستم مثل شما، براتون احترام قايلم و براتون ارزوي موفقيت در تمام مراحل زندگي دارم، به اميد روزهاي سعيد.
نقل قول کردن
محمد رضواني
0 #7 RE: رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ایمحمد رضواني 1392-10-04 16:09
اقايون گرامي سوال جرمشناسي داشتيد من در خدمت شما هستم، دوست ندارم كسي جرمشناسي رو چپ نگاه كنه
نقل قول کردن
جواد صادقی
0 #6 فایل صوتیجواد صادقی 1392-10-03 16:57
سلام جناب آقای صفایی خسته نباشید ضمن تشکر. بنده برای آزمون دکترا در مورد درس جرم شناسی با مشکل مواجه هستم اگر در این مورد از یکی از اساتید فایل صوتی در دست داشته باشید و برای من بفرستید ممنون میشوم.
---------------------------
سلام. شما می توانید در کلاس " جامعه شناسی جنایی" استاد نجفی شرکت کنید. متاسفانه فایل صوتی مناسبی برا ارسال ندارم.
نقل قول کردن
samim
0 #5 راهنماییsamim 1392-08-22 09:14
باسلام .میخاست نظرتون رو راجع به مواد608و609و686 آیین دادرسی کیفری که برای ارسال مجدد از سوی مجلس شورای اسلامی به شورای نگهبان آماده گردیده است رو بدونم.متدنحلیل نیز مقایسه با قوانین داخلی بویزه قانون مجازات اسلامی جدید واسناد بین المللی باشد.توروخداحتم اکمکم کنید جواب سوال خیلی مهمه برام.باتشکر
------------------------------
سلام. متاسفانه در این زمینه اطلاعاتی ندارم. در قانون آیین دادرسی کیفری مواد 156 به بعد به بحث کارشناسی پرداخته است.
آقای دکتر ساقیان، از اساتید دانشگاه تهران اطلاعات بسیار خوبی در زمینه آیین دادرسی کیفری فرانسه دارند.
مواد 41-706 به بعد قانون آیین دادرسی کیفری فرانسه به دادرسی جرایم اشخاص حقوقی اختصاص دارد.
نقل قول کردن
hosein
+1 #4 تعویق در فرانسهhosein 1392-07-01 19:41
با سلام و تشکر و امتنان خواهشمندم منابع (ترجیحا ترجمه،مقاله،رای و کتاب،مجله)در خصوص تعویق تعقیب صدور حکم کیفری و اجرای مجازات در فرانسه و انگلستان معرفی نمایید.
----------------------------
سلام. تا جایی که بنده اطلاع دارم خواستگاه اولیه این موضوع در انگلستان و آمریکا بوده. یک پایان نامه در این زمینه در دانشگاه علوم قضایی سال 90 دفاع شده، هرچند در مورد کشورهای مورد نظر به طور ویژه بحث نکرده اما کمک حال محقق شاید باشد.
نظریات مشورتی را هم ببینید
lawtest.ir/.../...

در مورد جایگزین های حبس اگر منابع انگلیسی خواستید بفرمایید ارسال می کنم.
نقل قول کردن
nima
0 #3 رای وحدت رویهnima 1392-06-01 17:07
با سلام و عرض خسته نباشید
از مفاد این رای بر می آید که در صورتی که تمهید مقدمات و نتیجه در جاهای گوناگون باشد دادگاه محل بانک افتتاح کننده حساب صالح است ؛ آیا این بدین معنی است که در صورتی که تمهید مقدمات و نتیجه در یک جا باشد دادگاه همان محل صالح است؟
در صورتی که بنظر می رسد در هر حال از بانک افتتاح کننده حساب پول خارج شده است و این به معنی این است که جرم در دادگاه محل بانک اتفاق افتاده است لذا این دادگاه نیز صالح است.
لطفاً برای راهنمایی اینجانب ، مسئله را تشریح فرمایید.
با تشکر
--------------------
سلام. حقیقت امر این است که سؤال شما را شاید دقیقا متوجه نشده باشم، اما دو دیدگاه در این زمینه وجود داشت که اگر رأی را کامل بخوانید متوجه خواهید شد که با صدور ابن رأی حل اختلاف شده است. طبق رأی فوق، دادگاه محل افتتاح کننده حساب بزه‌دیده صالح است، نه دادگاه محل افتتاح کننده حساب مجرم.
گزارش پرونده را در بالا قرار دادم.
نقل قول کردن
نیما
0 #2 رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه اینیما 1392-03-02 11:35
با عرض سلام و خسته نباشید. آیا این رای به معنای کنارگذاشتن دکترین سنتی می باشد که در جرایم مرکب تمامی محل های وقوع جرم را اعم از محل وقوع جرم و محل حصول نتیجه صالح به رسیدگی البته بر حسب سبق ارجاع و تقدم در رسیدگی می داند است؟ با تشکر و سپاس فراوان
------------------
سلام. خیر، این رای، موردی و در همین مساله خاص کاربرد دارد. البته آراء جالب توجه سال های اخیر هیات عمومی دیوان عالی کشور مانند رأی 721 و این رأی نیاز به بحث مفصلی دارد.
نقل قول کردن
میلاد  م
0 #1 رأی وحدت رویه شماره 729 در مورد صلاحیت محلی جرم کلاهبرداری رایانه ایمیلاد م 1392-01-30 19:53
سلام و عرض ادب و خدا قوت به آقا حامد صفایی عزیز
چند روز دیگه نمایشگاه کتاب تهران است
میشه یه سری کتاب برا دکتری جزا و جرم شناسی رو معرفی کنید به ترتیب اولویت
منابع پیشنهادی سایت رساله حقوق رو هم که گذاشتید تو سایت رو دیدم
حالا اگر کتابی رو می دونید مفید است برای مطالعه بیزحمت معرفی بفرمایید.
با تشکر
---------------------------------------------
سلام. ممنونم.منابع پیشنهادی آقای جوانمرد خوب است. سعی کنید از کتب آقای دکتر حسین غلامی هم مطالعه کنید. تهیه هر کتاب، بستگی به میزان مطالعه فرد دارد، شاید شما برخی کتب را قبلا تهیه کرده باشید! منابع ستاره دار شده توسط آقای جوانمرد در اولویت باشد.
اما حتما این دو کتاب را تهیه کنید:
1-راب وایت و فیونا هینز ، جرم و جرم­شناسی ؛ متن درسی نظریه­های جرم و کج­روی، ترجمه علی سلیمی، انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، چاپ دوم، زمستان ۱۳۸۵
2-فرانکلین پ. ویلیامز و مریلین دی، مک شین؛ نظریه های جرم شناسی، ترجمه حمیدرضا ملک محمدی، انتشارات میزان، چاپ سوم، زمستان ۱۳۸۸
موفق باشید.
نقل قول کردن

مطالب مرتبط